مسدود ماندن گذرگاه تورخم در دوازده روز گذشته چالشهای جدی برای مسافران و بازرگانان ایجاد کرده و مقامهای افغانستان و پاکستانی همچنان در پی یافتن راهحلی در این باره هستند.
گذرگاه تورخم که یکی از مهمترین گذرگاهها میان افغانستان و پاکستان، بیشترین حجم تجارت و رفتوآمد دو کشور از طریق همین گذرگاه انجام میشود.
این وضعیت میلیونها دالر به به بازرگانان زیان وارد کرده است.
خانجان الکوزی رئیس اتاق تجارت مشترک افغانستان – پاکستان گفت: روزانه در حدود ۸۰۰ موتر از هر دو طرف عبور و مرور میکنند؛ امروز دوازدهمین روز است، بنابراین اضافه از ششهزار موتر ایستاد شده است. ما از طریق اتاق مشترک کنفرانسها داریم و ویدیوکال داریم و همرای شان صحبت میکنیم، وزارت صنعت و تجارت هم تلاش میکند و مسوولان ولایت ننگرهار هم تلاش میکنند، این تلاشها تا اکنون نتیجه نداده.
مسئولان محلی ننگرهار و اتاق تجارت افغانستان با مقامهای پاکستانی چندین بار نشستهایی برای بازگشایی این گذرگاه برگزار کردهاند؛ اما تاکنون نتیجهای در پی نداشته است و درگیریهای مرزی همچنان ادامه دارند.
زلمی خلیلزاد نماینده پیشین امریکا برای صلح افغانستان در ایکس گفته است که تنشهای به میان آمده میان نیروهای افغانستان و پاکستانی در تورخم، باید از راههای دیپلماتیک حل شود.
آقای خلیلزاد در این باره نگاشته است: مردم جان خود را از دست میدهند و برخی آواره میشوند. بازرگانان دو طرف میلیونها دالر ضرر میکنند، هر طرف، دیگری را متهم میکند که گروههای افراطی مخالف خود را پناه داده است، دیپلوماسی گزینه بهتری است.
برخی از آگاهان سیاسی به این باور اند که مسدود ماندن گذرگاهها راهحل مناسبی نیست و پاکستان باید هیاتی به افغانستان ارسال کند تا مذاکرات در سطح بالا انجام شود.
یوسف امین زازی آگاه مسایل سیاسی خطاب به حکومت سرپرست در افغانستان گفت: به حکومت به نمایندگی از مردم افغانستان میگویم که تعاملات با پاکستان را بر اساس منافع ملی کشور ما و بر اساس خواستهای مشروع مردم ما، داشته باشند و مطرح کنند؛ نه به خاطر یک گروه، یک قوم و یک سمت.
اما پاکستان با مسدود ساختن گذرگاهها و درگیریهای مرزی به دنبال چیست؟
فضلالرحمان اوریا یکی دیگر آگاهان مسایل سیاسی گفت: حکومت پاکستان بهطور معمول از بندر تورخم جهت فشار وارد کردن بر امارت اسلامی افغانستان و مردم افغانستان استفاده کرده و فعلا هم استفاده میکند که در نتیجه این فشار، مردم افغانستان، پاکستان و آسیای مرکزی به شکل گسترده متضرر شده و میشود.
این در حالیست که در سالهای پسین، روابط میان کابل و اسلامآباد به تیرهگی گراییده است و اخراج مهاجران افغانستان از پاکستان و حملههای پاکستان برخاک افغانستان، به این تنشها افزودهاند.
آژانس خبری پامیر