در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد اوضاع اقتصادی و بشری افغانستان از سوی نمایندگان کشورهای عضو این شورا نیز به بحث گرفته شد.
رزا اوتونبایوا رؤیس دفتر هیات معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما)، در نشست شورای امنیت این سازمان درباره اوضاع بشری و اقتصادی افغانستان گزارش ارایه کرده و گفته است که در سال ۲۰۲۵ میلادی، ۲۳ میلیون نفر از جمعیت افغانستان به کمکهای بشردوستانه نیازمند هستند، اما این کمکها بهسرعت در حال کاهش است.
اوتونبایوا با اشاره به بحران فقر در افغانستان افزوده است که کمکهای ارایه شده در سال ۲۰۲۴ اثرگذار بوده اما چالش جدیی دیگر ازجمله ادغام افغانستان در نظام بینالمللی از نیازهای اساسی این کشور شمرده میشود.
رزا اوتونبایوا گفت: اقتصاد افغانستان در سال ۲۰۲۴ حدود ۲۰.۷ درصد رشد کرد. سرمایهگذاریها بهویژه در زیرساختها با حمایت کشورهای منطقه انجام میشود. اما در کوتاهمدت و میانمدت، سطح رشد فعلی نمیتواند کاهش کمکهای خارجی و جمعیت روبهرشد را جبران کند. در بلندمدت، چشمانداز مثبت مقامات بالفعل از خودکفایی اقتصادی نمیتواند به پتانسیل کامل خود دست یابد مگر این که موانع جاری بر سر راه ادغام مجدد آن در نظام بینالمللی حل شود.
نمایندهای چین و روسیه نیز از تلاشهای سازمان ملل در راستای کمکرسانی به افغانستان استقبال کرده و خواستار رهایی پولهای منجمد شده افغانستان شدهاند.
واسیلی نبنزیا، سفیر روسیه در سازمان ملل، گفت: بر خلاف پیشبینیهای تیرهوتار همکاران غربی ما، افغانستان زنده ماند. در شرایط تحریمهای بیسابقه یکجانبه و بحران انسانی، کشوری که سالها به زندگی با رفاه بینالمللی عادت کرده بود، به جنگ داخلی دیگری نلغزید و از هم نپاشید. اما بدیهی است که با توجه به حجم کامل مشکلات و تهدیدهای انباشتهشده در طول سالهای جنگ، مردم این کشور بیش از هر زمان دیگری به کمک و حمایت مستمر ما نیاز دارند. در عین حال، جای خرسندی است که افغانها به دنبال یک مسیر مستقل برای توسعه و احیای ظرفیتهای اقتصادی مبتنی بر همکاریهای منطقهای هستند.
فو کونگ، نماینده دایمی چین در سازمان ملل، گفت: لازم است که همه طرفها به همکاریهای دوجانبه، چندجانبه و منطقهای در حمایت از بهبود اقتصادی افغانستان، ازجمله بازسازی سیستم بانکی این کشور و تامین منابع بیشتر برای توسعه آن ادامه دهند. داراییهای بانک مرکزی افغانستان در خارج از کشور، ثروت باارزشی است که متعلق به مردم افغانستان است. ایالات متحده باید بدون قیدوشرط همه آنها را آزاد کند و به افغانستان بازگرداند.
منیر اکرم، نماینده پاکستان در سازمان ملل، نیز در این نشست عملیسازی پروژههای منطقهای را به سود کشورهای ذیدخل خوانده و خواستار حل مشکلات در بخشهای گوناگون ازجمله توقف ساخت پوستههای امنیتی در مرز شده است.
منیر اکرم اظهار داشت: اجرای پروژههای اتصال آماده مانند خط لوله گاز تاپی، شبکه برق کاسا – یکهزار و راهآهن ازبکستان-افغانستان-پاکستان میتواند روابط تجاری و ارتباطات تجاری را گسترش دهد و به رشد اقتصادی و ایجاد شغل در افغانستان و منطقه کمک قابلتوجهی کند.
این نخستین نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره وضعیت افغانستان با اشتراک نمایندگان کشورهای جهان در سال ۲۰۲۵ میلادی است و قرار است تا پایان سال جاری میلادی سه نشست ربعوار نیز درباره افغانستان از سوی این شورا برگزار شود.
آژانس خبری پامیر