در میان مهاجران اخراجشده از ایران و پاکستان شماری از اعضای پیشین نیروهای نظامی نیز حضور دارند که بازگشت آنان به افغانستان میتواند با خطرات جدی برای جانشان به همراه باشد.
به گزارش خبرگزاری صدای پامیر، کمیسیون رسیدگی به مشکلات مهاجران طالبان اعلام کرده که طی روزهای سهشنبه سیزدهم تا جمعه شانزدهم جوزا، بیش از ۱۲ هزار و ۸۰۰ مهاجر افغانستانی از ایران و پاکستان بهاجبار به کشور بازگردانده شدهاند.
بررسی آمارهای رسمی منتشرشده این کمیسیون نشان میدهد که بیشترین شمار افراد از خاک ایران اخراج شدهاند و اغلب از طریق گذرگاه اسلامقلعه در استان هرات و پل ابریشم در استان نیمروز وارد افغانستان شدهاند.
براساس اطلاعیه این کمیسیون، تنها در روز سهشنبه، سیزدهم جوزا، دو هزار و ۹۹۷ مهاجر از طریق گذرگاه اسلامقلعه و یکهزار و ۳۹۴ نفر از گذرگاه پل ابریشم به کشور بازگشتهاند؛ رقمی که بالاترین آمار اخراج مهاجران در یک روز در طول هفته گذشته به شمار میآید.
رژیم طالبان از اخراج مهاجران در روزهای شنبه و یکشنبه هیچ آماری منتشر نکرده است. دلیل این سکوت آماری را میتوان همزمانی این روزها با ایام عید قربان دانست. احتمالا توقف روند اخراج مهاجران بهدلیل تعطیلات عید بوده است.
مهاجرانی که از خاک پاکستان اخراج میشوند، از طریق گذرگاه اسپینبولدک در ولایت قندهار در جنوب و گذرگاه تورخم در ولایت ننگرهار در شرق افغانستان وارد کشور میشوند. طالبان برای اسکان موقت این افراد در این دو گذرگاه اردوگاههایی ایجاد کردهاند و این مهاجران تا تعیین محل سکونت اصلی در آنجا نگهداری میشوند.
از موضوعات نگرانکننده در روند بازگشت اجباری مهاجران این است که طالبان آنان را در بدو ورود به کشور تحت آزمایشهای بیومتریک قرار دهند، که به باور برخی، میتواند نظامیان پیشین حکومت جمهوریت را در معرض شناسایی و سپس هدف حملات «انتقامجویانه» یا برخوردهای «خصمانه» قرار دهد.
با تسلط دوباره گروه طالبان بر افغانستان در سال ۲۰۲۱، هزاران تن از شهروندان کشور بهدلیل ترس از طالبان یا نبود کار و فقر فزاینده، ناچار به ترک وطن شدند.
با این حال، در یک سال اخیر، روند اخراج اجباری مهاجران از ایران و پاکستان تشدید شده است.
نگرانی جدی کنونی متوجه سرنوشت آن دسته از مهاجرانی است که در گذشته با نیروهای امریکایی و غربی همکاری داشته یا از اعضای پیشین ارتش و نیروهای امنیتی افغانستان بودهاند. بازگشت ناخواسته به افغانستان ممکن است برای آنان با خطر جانی همراه باشد.