نمایندگان ویژه پاکستان و ازبکستان در امور افغانستان درباره تقویت همکاریهای اقتصادی با افغانستان گفتگو کردهاند.
آنها گفتهاند که محور این گفتگوها، گسترش همکاریها در زمینه تجارت، پروژههای اقتصادی و ارتقای ظرفیتهای منطقهای بوده است.
این دو مقام از اسلامآباد و تاشکند همچنین درباره پروژه خطآهن ازبکستان–افغانستان–پاکستان نیز سخن گفتهاند.
عبدالحسیب صافی آگاه مسایل اقتصادی گفت: هرقدر که ما با کشورهای همسایه تعاملات اقتصادی داشته باشیم، به همان اندازه میتوانیم از این کشورها نفع اقتصادی ببریم و از تجارب، مزایا، امکانات و ظرفیتهایی که کشورهای همسایه و جهان دارند، در بخش اقتصادی استفاده کنیم.
پروژه منطقهای «افغان-ترانس» از عناصر کلیدی روابط میان تاشکند، کابل و اسلامآباد است.
این پروژه با هدف ایجاد کریدور اقتصادی که آسیای مرکزی را به آبهای اقیانوس هند وصل کند، طراحی شده و نقش حیاتی در توسعه اقتصاد افغانستان ایفا خواهد کرد؛ طرحی که از سال ۲۰۱۸ به این سو به دلایل نامعلوم تاکنون اجرا نشده است.
عبدالظهور مدبر آگاه مسایل اقتصادی گفت: هرگاه پروژه افغانترانس عملی شود، میتواند به سود ما و کشورهای آسیای میانه و جنوب آسیا تمام شود؛ هزینهها را میتواند بین ۳۰ تا ۴۰ درصد کاهش دهد و در نتیجه کاهش قیمت تمامشده، میتواند به سود مصرفکننده تمام شود. پس اجرای این پروژه میتواند هم به سود مصرفکنندگان افغانستان و هم به سود ازبکستانیها تمام شود.
وزارت اقتصاد، افغانستان را حلقه وصل میان پاکستان و ازبکستان میداند و گسترش همکاری اقتصادی، بازرگانی و ترانزیتی را در تقویت پروژه افغان-ترانس و رشد اقتصاد این سه کشور سودمند ارزیابی میکند.
عبداللطیف نظری معین مسلکی وزارت اقتصاد گفت: افغانستان حلقه اتصال منطقه و پل ارتباطی بین ازبکستان و پاکستان است. گسترش همکاریهای اقتصادی، تجاری و ترانزیتی بین این سه کشور باعث میشود که هم پروژه افغان-ترانس تقویت شود و هم رشد و توسعه اقتصادی در هر سه کشور شکل بگیرد.
تلاشهای تاشکند و اسلامآباد برای افزایش همکاریهای اقتصادی و ترانزیتی با محوریت افغانستان در حالی افزایش یافته که افغانستان سالانه بیش از دو میلیارد دالر دادوستد بازرگانی با پاکستان و حدود یک میلیارد دالر با اوزبیکستان انجام میدهد.
آژانس خبری پامیر