وزارت مالیه طالبان در خبرنامهای میگوید که تلاش میورزند تا داد و ستد با ترکمنستان را گسترش بدهند.
بر بنیاد خبرنامهای این وزارت، نخستین مذاکرات این وزارت با سفیر ترکمنستان در کابل صورت گرفته و نشست بعدی میان هیاتهای بلندرتبهی مالیاتی دو کشور در آینده نزدیک صورت میگیرد.
این وزارت افزوده که مذاکرات مسوولان دو کشور در بخش عدم دریافت مالیات دوبرابر، گسترش روابط تجارتی، افزایش سرمایهگذای و جلوگیری از فرار مالیاتی میان دو کشور بوده است.
ذبیحالله مجاهد سخنگوی امارت اسلامی گفت: «هیاتهای آنها آمدند در بخشهای مالی و تجارتی و ترانزیتی صحبت کردند. بسیار یک گام خوب بود، ما طرفدار این هستیم که تجارت ما با ترکمنستان اضافهتر شود.»
با این حال، برخی از بازرگانان از افزایش داد و ستد میان افغانستان و ترکمنستان در بندر آقینه سخن میزنند و از امارت اسلامی میخواهند که برای ایجاد سهولتهای بیشتر در عملیسازی نقشهی جدید شهرک آقینه گام بردارد.
عبدالمجید نیازی رییس اتاق تجارت و سرمایهگذاری اندخوی-فاریاب گفت: «در همین وقتهای تازه واردات ما بسیار زیاد شده، موترهای اموال ما دو روز در آنطرف به نوبت و موترهای خالی هم در اینطرف به نوبت ایستاده میشود و زیاد است. امیداور هستیم که نقشه شهرک جدید بندر آقینه را تطبیق بکنند چون که دولتهای گذشته آن را نتوانستند.»
همزمان با این، وزارت صنعت و تجارت نیز میگوید که میزان داد و ستد میان افغانستان و ترکمنستان در یک سال گذشته ۴۸۱ میلیون دالر بوده است.
آخندزاده عبدالسلام جواد سخنگوی وزارت صنعت و تجارت گفت: «صادرات و واردات بین افغانستان و ترکمنستان در سال ۲۰۲۳ به ارزش ۴۸۱ میلیون دالر بود که حدود سه میلیون دالر صادرات و ۴۷۷ میلیون دالر واردات است.»
از سویی هم، اتاق تجارت و سرمایهگذاری با اشاره به چالشهای عدم صدور ویزه برای بازرگانان افغان از سوی ترکمنستان و تفاوت زیاد در بیلانس واردات و صادرات، تاکید میورزد که بیشترین مواد سوختی مورد نیاز خود را از این کشور وارد میکنند.
میرویس هوتک رییس هیات عامل اتاق تجارت و سرمایهگذاری گفت: «تجارت با ترکمنستان دارای فراز و فرودهای بوده، از آن جمله چالشها و مشکلاتی که برای تجار و سرمایهگذار افغانستان در عرصه اجرای اخذ ویزه که به آن مواجه است و از جانب دیگر عدم توازن در بیلانس تجارت.»
افغانستان و ترکمنستان دو بندر رسمی در آقینه فاریاب و تورغندی هرات دارند.
بر بنیاد اطلاعات وزارت صنعت و تجارت، بیشترین اقلام ورداتی افغانستان از ترکمنستان به کشور را انرژی برق، گاز و تیل تشکیل میدهند و سنگ مرمر، میوهی خشک و نوشابههای غیر الکولی از بیشترین کالاهای صادراتی کشور بهشمار میروند.
آزانس خبری پامیر