اتحادیه خبرنگاران آزاد افغانستان روز دوشنبه جشنواره جایزه برتر رسانهای سال ۱۴۰۲ را در کابل برگزار کرد.
حجتالله مجددی رییس این اتحادیه در این مراسم گفته است که همواره از سوی نظامها یک نگاه منتقدانه نسبت به رسانهها در کشور وجود داشته؛ اما اکنون رسانهها در افغانستان بهسوی مسلکی شدن در حرکت اند.
به گفتهی او، جوایز به رسانهها بر اساس معیارهای مسلکی خبرنگاری در نظر گرفته شده است.
حجتالله مجددی گفته است: «یک دید همیشه از طرف نظامها نسبت به خبرنگاران و جامعه رسانهای وجود داشته، گاهی منتقدانه به جامعه رسانهای نظر انداخته میشود.»
عبدالقیوم ویار رییس کمیته مصوونیت خبرنگاران در این مراسم گفت: «در بسیار موارد خبرنگار بدون موجب بازداشت شدهاند، اگر دلیلاش معلوم هم بوده، آن گونه لازم نیست که خبرنگار بازداشت شود، باید با کمیسیون و وزارت هماهنگی شود.»
مسوولان برخی رسانهها و خبرنگاران در این مراسم گفتهاند که با گذشت بیش از دو سال از حاکمیت دوباره امارت اسلامی، قانون دسترسی به اطلاعات تا اکنون توشیح نشده و کار رسانهی را در کشور با کندی مواجه ساخته است. آنان تاکید کردند که در صورت تخطی خبرنگاران، کمیسیون تخطی رسانهها باید به آن رسیدگی کند.
ذبیحالله سادات مسوول طلوعنیوز در این مراسم گفت: «فشار بر رسانههای داخلی، بلند کردن رسانههای خارجی و راه تقویت آنان است. بیایید اینگونه نشود. آنان برخلاف وضعیت کنونی گزارشهای را نشر میکنند و اهداف خارجی را تعقیب میکنند.»
مجیبالرحمان بهیر مسوول آریانانیوز گفت: «در بخش دسترسی به اطلاعات مشکل وجود دارد، این موضوع خیلی کم حل شده. خواست ما این است که باید به این موضوع توجه صورت بگیرد و در مورد قانون هم وضاحت داده شود و گفته شود که کار آن به کجا رسیده است.»
با این حال برخی مقامها که در این جشنواره حضور داشتند، گفتهاند که پشتیبانی از رسانهها در اولویت کاری امارت اسلامی قرار دارد.
نعیمالحق حقانی رییس مرکز رسانههای حکومت در این نشست گفته که قرار است کمیسیونی در آیندههای نزدیک بهمنظور زمنیهسازی برگشت خبرنگاران به کشور، ایجاد شود.
آقای حقانی افزود: «همینگونه که کمیسیون تماس برای شخصیتها ایجاد شده است، برای چهرههای رسانهای هم باید ساخته شود تا آنها دعوت شوند و به افغانستان بیایند و افغانستان را از چشم خود قضاوت بکنند.»
عبدالواحد آرین رییس نشرات وزارت اطلاعات و فرهنگ گفت: «مشکلاتی که وجود داشت تا اندازه زیاد حل شده است و هر رویداد که پیش میآید و تخطی انجام میشود، از طرف هر نهاد که باشد آن به مقام رهبری شریک میشود.»
بر بنیاد آمارهای مسوولان، دراین جشنواره حدود ۳۶۰ نفر از خبرنگاران و گردانندههای رسانهها از سراسر کشور درخواست داده بودند که از این میان ۲۱ نفر از جمله پنج گرداننده و خبرنگار زن برنده جوایز برتر جشنواره رسانهای سال شدند.
آژانس خبری پامیر