وزارت دولت برای رسیدگی به رویدادهای طبیعی آمار داده است که در سه روز پسین در نتیجه سرازیر شدن سیلابها در ۷ ولایت، ۲۱ نفر جان باختند و ۱۹ نفر دیگر زخم برداشتهاند.
افزون بر تلفات، بیش از ۸۰۰ خانه ویران شدهاند و ۵۰۰ مواشی تلف شدهاند.
جانان سایق سخنگوی وزارت دولت برای رسیدگی به رویدادهای طبیعی در این باره گفته است: «وزارت دولت برای رسیدگی به رویدادهای طبیعی در همکاری با کمیسیون رسیدگی به رویدادها، نهادها و موسسات در سه ماه با بیش از ۵۰هزار خانواده آسیبدیده مواد خوراکی، غیرخوراکی و پول نقد کمک کرده و این روند به دیگر هموطنان آسیبدیده ادامه دارد.»
در سال جاری خورشیدی سرازیر شدن سیلابها در ولایتهای گوناگون کشور بهویژه ولایتهای شمالی و شرقی در مقایسه با سال پیش کمپیشینه بوده است. سیلابهای که صدها نفر را به کام مرگ فرو برده و هزاران نفر دیگر را زیانمند ساخته است.
در سوی دیگر صندوق پشتیبانی از کودکان سازمان ملل متحد یا یونیسف در یک گزارش تازه گفته است که سیلابهای پسین در کنار تلفات و زیانها، سبب تخریب سیستم آبرسانی در بخشهای سیلزده شده است. این نهاد افزوده که تا کنون برای ۲۲هزار نفر در بخشهای سیلزده زمینه دسترسی به آب بهداشتی را فراهم ساخته است.
یونیسف در این گزارش گفته است: «تا اکنون یونیسف به ۲۲هزار ۵۰ نفر در سه ولسوالی و روستاهای سیلزده در ولایتهای بغلان و تخار آب آشامیدنی سالم از طریق تانکرهای آبرسانی رسانده است؛ بهطور متوسط هر روز ۳۳۰هزار ۷۵۰ لیتر آب آشامیدنی سالم توزیع میشود.»
سازمان جهانی بهداشت هم در گزارشی اوضاع زیانمند شدهها در بخشهای سیلزده را بحرانی خوانده است و بر رسانیدن کمک به آنان تاکید ورزیده است.
سازمان جهانی بهداشت همچنان در این گزارش نگاشته است: «وضعیت در ولایتهای متاثر از سیل در شمال، غرب و شمال شرق افغانستان همچنان بحرانیست. نیاز به بسیج بیدرنگ منابع برای رسیدگی به نیازهای اولیه بشردوستانه و بهداشتی وجود دارد. از ۱۰ تا ۲۳ ماه می سال جاری میلادی، سازمان جهانی بهداشت افغانستان بیش از ۲۰۰ تن دارو و تجهیزات پزشکی فراهم کرده است.»
عبدالباری زیانمند در نیمروز گفت: «به ولسوالی ما کمک نشده، مردم اینجا فقیر و نیازمند هستند. حتا بعضی خانواده توانایی پیدا کردن نان خشک را هم ندارند.»
اما برای جلوگیری از آسیب سیلابهای ناگهانی در کشور چه باید شود؟
عزتالله صدیقی معاون موسسه توانمندی محیط زیست و کمکهای بشری به طلوعنیوز گفت: «برای مبارزه با این حوادث و بهخاطر توانمند ساختن جوامع و مردم در مقابل این حوادث، به کار مشترک نهادها نیاز است که در قدم اول مسوولیت بر میگردد به ادارههای دولتی ما، که باید برنامهها و پروژههای درازمدت در این رابطه داشته باشند.»
این در حالیست که در بیش از دوهفته پسین سیلابهای ویرانگر در یازده ولایت کشور، جان بیش از ۳۰۰ نفر را گرفته و صدها خانه مسکونی و هزاران جریب زمین کشاورزی را نیز تخریب کرده است.
آژانس خبری پامیر