روز جهانی محیط زیست در برنامهای با حضور مسوولان بلندپایه امارت اسلامی و برخی از سازمانهای بینالمللی در کابل بزرگداشت شد.
برخی از مقامهای امارت اسلامی در این برنامه میگویند که به علت سودجویی برخی قدرتهای صنعتی، محیط زیست در جهان با بحران روبهرو شده و آسیبهای جدی را نیز به افغانستان وارد کرده است.
عبدالسلام حنفی معاون اداری ریاستالوزرا، با اشاره به تلاشهای امارت اسلامی در زمینه ساختوساز کانالهای بزرگ و کوچک آب و چیکدمها، از کشورها و سازمانهای بینالمللی میخواهد تا در راستای مبارزه با بحران محیط زیست در افغانستان نیز تلاش کنند.
آقای حنفی در این باره گفت: «خشکسالیهای مداوم، سیلابها، زلزله و سایر حوادث طبیعی در تخریب محیط زیست در افغانستان سهم دارند؛ مگر سهم انسانها بالاتر از اینهاست.»
نمایندگان برنامه توسعهای سازمان ملل، سازمان خوراک و کشاورزی ملل متحد و کمیته ناروی برای افغانستان که از شرکتکنندگان این برنامه بودند، نیز بر رسیدگی به بحران محیط زیست در افغانستان تاکید ورزیدند.
استیفن رودریگز رییس دفتر برنامه توسعهای سازمان ملل برای افغانستان گفت: «افغانستان در تولید گلخانههای گازی نقش بسیار کم دارد؛ اما متاسفانه افغانستان از جمله کشورهایی است که از تغییرات اقلیمی بسیار متضرر شده است.»
ریچارد ترینچارد رییس سازمان خوارک و زراعت ملل متحد برای افغانستان گفت: «شما که در هر نقطهی از افغانستان اگر سفر کنید، سایههایی از تغییر اقلیم را مشاهده خواهید کرد. بعضی ساحات را که میبینید فکر میکنید که از تشنهگی میمیرد. بعضی ساحات که سابق زمین حاصل خیز بود اکنون ولی متاسفانه اکنون به یک زمین خشک و بیحاصل تبدیل شده است.»
تیرجی واتیردال رییس کمیته ناروی برای افغانستان گفت: «قسمیکه همکارانم اشاره کردند، تغییرات اقلیم از خارج به افغانستان آورده شده است و در نتیجهی آن کودکان و جوانان افغان از شمال کشور، بدخشان گرفته تا جنوب نیمروز از بهر تغییر غیرقابل پیشبینی اقلیم متضرر شدهاند.»
در سوی دیگر، مسوولان اداره ملی حافظت محیط زیست میگویند با آنکه افغانستان عضویت ۱۶ کنوانسیون و تفاهمنامههای جهانی محیط زیست را داراست؛ اما در حال حاضر نهتنها که هیچ حمایت مالی و تخنیکی از سوی سازمانهایی بینالمللی بر اجرای این کنوانسیونها ندارد، بل پروژههای محیط زیستی و تغییر اقلیمی کشور نیز به حالت تعلیق قرار گرفتهاند.
عزیزالرحمن سرپرست اداره ملی محیط زیست گفت: «احیای زمین از طریق توسعه جنگلات، پلان بکارگیری زمین و مدیریت آن، ما را در کاهش فقر و بیچارگی و کاهش تغییرات اقلیمی و خطرات اقلیمی، کمک میکند.»
بر بنیاد اطلاعات اداره ملی حافظت محیط زیست، این اداره برای گسترش جنگلات و ایجاد پارکهای ملی در ولایتهای گوناگون، طرحهای مهمی را روی دست گرفته است.
اداره ملی حافظت محیط زیست میگوید که تا سال ۱۴۱۰ خورشیدی، قرار است هر سال ۲۵ میلیون نهال در سراسر کشور غرس شود.
آژانس خبری پامیر