معاون امور بندری و اقتصادی اداره کل بنادر و دریانوردی سیستان و بلوچستان ایران گفته است که حدود ۱۲ موتر حامل سنگهای معدنی ترانزیتی افغانستان که از نیمروز وارد این کشور شده بودند، به چین انتقال یافتهاند.
اتاق تجارت و سرمایهگذاری با تایید این موضوع، بندر چابهار را بدیلی مناسب برای تجارت با پاکستان جهت انتقال کالاهای صادراتی افغانستان به کشورهای اروپایی و هند میداند.
خانجان الکوزی عضو هیات مدیره اتاق تجارت و سرمایهگذاری گفت:۱۲موتر معدن که از نمیروز حرکت کرده به طرف چابهار رفته و امروز از چابهار در کشتی بار شده به طرف چین. این یک خوشبختی است و ما باید این راه را همین قسم ادامه بدهیم و مشکلات تخنیکی که در چابهار موجود است مسایل ترانسپورتی، مسایل امنیتی یا مسایل تخنیکی و کشتی است، مسایل انتقال پول است را باید حل کنیم.
برخی از بازرگانان میگویند که هزینه انتقال کالاها از طریق دریا کمتر است و نیاز است که تسهیلات لازم در بندر چابهار فراهم شود تا از این طریق در زمان کوتاه اموال بازرگانی به کشورهای منطقه و جهان صادر شوند.
امید حیدری بازرگان گفت: از بندر عباس ما برای صادرات اقلام صادراتی خود استفاده میکنیم که زمانگیر است و زمان بیشتر نیاز دارد و بیش از یک ماه ما وقت نیاز داریم؛ اما بندر چابهار پایینتر و هزینه را کمتر بسازد.
خواجه داود صدیقی بازرگان دیگر گفت: از طریق چابهار برای ما یک راه را جور کنند تا ما بتوانیم صادرات خود را شروع کنیم به طرف هندوستان، چین و ترکیه که ما تقربین سه سال شده که فصل وطن ما شروع میشود پاکستان به بهانههای مختلف بنادر خود را مسدود میکند و میوه و سبزی تازه افغانستان تمامش از بین میرود.
بندر چابهار یکی از مهمترین بنادر بحری در داد و ستد است و افغانستان نیز از این بندر میتواند اموال صادراتی خود را به کشورهای چین، هند، بنگلادش، ترکیه و از طریق ترکیه به کشورهای اروپایی صادر کند.
به باور برخی از آگاهان، چالشها در تجارت با پاکستان از جمله افزایش تعرفه گمرکی بر میوه و سبزی تازه، درخواست ویزا، پاسپورت و جواز ورود موقت از رانندهگان افغان برای ورود به این کشور، و مسدود شدن چندین روزه گذرگاههای پاکستان بر روی موترهای باربری افغانستان در این اواخر، وابستگی بازرگانان افغان به بندر چابهار برای انتقال کالاهای صادراتی را افزایش داده است.
آژانس خبری پامیر