وزارت صنعت و تجارت میگوید که در هفت ماه پسین به ارزش ۳۰ میلیون دالر امریکایی میان افغانستان و تاجیکستان داد و ستد بازرگانی صورت گرفته است.
آخندزاده عبدالسلام جواد سخنگوی این وزارت میگوید که از این میان افغانستان هشت میلیون دالر به تاجیکستان صادرات داشته و ۲۲ میلیون دالر نیز واردات کرده است.
سخنگوی وزارت صنعت و تجارت گفت: «تجارت افغانستان با کشور تاجیکستان در هفت ماه سال ۲۰۲۴ میلادی، در حدود ۳۰ میلیون دالر بوده که هشت میلیون دالر صادرات و ۲۲ میلیون دیگر واردات است. اقلام عمدهی صادرات افغانستان به تاجیکستان، بادنجان رومی، بادرنگ، زیرهی سیاه، کچالو، سیب، بادام و انار است و اقلام وارداتی افغانستان از تاجیکستان، سمنت، تخممرغ، موتر تیز رفتار، روغن آفتابگردان، تیل پترول و پرزهجات موتر است.»
به تازگی دولت تاجیکستان تصمیم گرفته که راهآهن کشورش را تا مرز افغانستان امتداد بدهد.
اتاق صنایع و معادن بر توسعه بیشتر همکاریهای بازرگانی و ترانزیتی میان افغانستان و تاجیکستان تاکید میورزد و میافزاید، در صورتیکه راهآهن میان افغانستان و تاجیکستان وصل شود اقتصاد هردو کشور رشد چشمگیری خواهد داشت.
سخی احمد پیمان معاون نخست اتاق صنایع و معادن گفت: «از اینکه تاجیکستان کشور هممرز و همسایه افغانستان است ما میتوانیم که توسعه تجارتی خود را با آن افزایش دهیم خصوصا کالاهای صنعتی افغانستان در تاجیکستان بازار خوبی دارد و راههای ترانزیتی راهآهن است از طریق افغانستان به تاجیکستان و پاکستان هم برای تاجیکستان مفید است هم برای افغانستان.»
با توجه به وضعیت جاری میان افغانستان و تاجیکستان، برخی از آگاهان مسایل اقتصادی موقعیت افغانستان را برای توسعه تجارت و ترانزیت میان کشورهای همسایه و منطقه بسیار با ارزش میدانند.
عبدالظهور مدبر آگاه مسایل اقتصادی گفت: «افغانستان یکی از کشورهایی است که موقعیت حساس از نگاه جیواکنامیکی دارد و این خیلی ارزشمند به کشورهای همسایه، منطقه و حتی جهان میتواند داشته باشد بنا سیاستگران کشورهای همسایه و جهان هرگاه به سود اقتصاد افغانستان فکر کنند میتواند نتایج اش مطلوب باشد و اثر مثبت داشته باشد.»
بر بنیاد گزارش رسانههای تاجیکستان، درازای راهآهنی که تا مرز افغانستان امتداد میابد، ۵۱ کیلومتر است و با تکمیل شدن آن تاجیکستان به بازارهای افغانستان ، پاکستان و هند راه پیدا خواهد کرد.
هزینهی این پروژه چهار میلیون دالر گفته شده و در جریان سه سال تکمیل خواهد شد.
گفته میشود که ساخت این راهآهن یک بخش از پروژه بزرگ بنام “تات” است که بر بنیاد آن افغانستان، تاجیکستان و ترکمنستان از طریق راهآهن با دیگر کشورهای آسیای میانه وصل میشود.
آژانس خبری پامیر