شاه امانالله خان که در ۱۸ اگست ۱۹۱۹ میلادی استقلال رسمی افغانستان را اعلام کرد، در رشد و توسعه اقتصاد افغانستان کارکردهای موثری داشته است.
مدرنسازی ساختار اقتصادی کشور، توسعه کشاورزی و ایجاد صنایع جدید برای پیشرفت زیرساختها از مهمترین اقدامات شاه سابق کشور بهشمار میرود.
مسئولان حکومت سرپرست پس از ۱۰۵ سال از پادشاهی شاه امانالله خان، میگویند که او در دوره پادشاهیاش در راستای رساندن افغانستان به ترقی تلاشهایی انجام داد.
عبداللطیف نظری معین مسلکی وزارت اقتصاد گفت: امانالله خان تلاش کرد تا ساختار اقتصادی افغانستان را مدرن بسازد و به دنبال ایجاد صنایع جدید و توسعه زیرساختها بود. همچنین، توسعه کشاورزی، تقویت تجارت و بازرگانی، و بهخصوص آموزش فنی و حرفهای از دیگر اقداماتی بود که به رشد اقتصادی افغانستان کمک کرد.
با این حال، برخی از آگاهان اقتصادی نیز کارکردهای شاه امانالله خان را در بخشهای توسعه اقتصادی افغانستان مفید عنوان میکنند.
محمد آصف ننگ آگاه مسایل اقتصادی گفت: سرکسازی، خط آهن، ایجاد ترمینلهای زمینی و هوایی، اتصال منطقوی، کار روی معادن، توزیع زمین از کارکردهای او بود.
عبدالظهور مدبر آگاه مسایل اقتصادی گفت: از اینکه دخالتها متاسفانه در افغانستان بوده، با گذشت یک قرن هم هنوز هم ما به خودکفایی لازم نرسیدیم.
پس از پادشاهی شاه امانالله خان، افغانستان نظامهای اقتصادی و سیاسی گوناگونی را تجربه کرده است؛ اما این کشور با داشتن منابع غنی معادن و دیگر ظرفیتها هنوز هم بهعنوان یکی از فقیرترین کشورهای جهان شناخته میشود.
آژانس خبری پامیر