بازرس ویژه ایالات متحده امریکا برای بازسازی افغانستان یا “سیگر” در گزارش تازهاش انتقال پول نقد به افغانستان را راه نجات برای اقتصاد این کشور عنوان کرده است.
سیگر در این گزارش به مشکلات ناشی از اختلال در انتقالات بانکی بینالمللی و بحران نقدینگی پس از روی کار آمدن دوباره امارت اسلامی اشاره کرده و گفته است که سازمان ملل متحد ناگزیر شده تا پول نقد را به افغانستان بهصورت فیزیکی انتقال دهد.
در این گزارش همچنان آمده است که این کمکها به سود امارت اسلامی نیز تمام شده است؛ اما مسئولان امارت اسلامی هرگونه دخالت در این کمکها را همواره رد کردهاند.
وزارت اقتصاد امارت اسلامی در واکنش به این گزارش ارزیابی سیگر را غیر واقعبینانه دانسته است.
عبدالرحمن حبیب، سخنگوی وزارت اقتصاد، در این باره گفته است: وزارت اقتصاد گزارش سیگر که اوضاع اقتصادی افغانستان را منفی ارزیابی کرده است، دور از واقعیت عینی میداند.
سیر قریشی آگاه مسایل اقتصادی گفت: بهترین گزینه این است که اینها پول را از طریق حسابهای خود سازمان ملل یا هر نهادی که است در حساب بانکی کریدیت کنند و از آن طریق کمکها را به مردم افغانستان هزینه کنند.
برخی از آگاهان اقتصادی نیز درباره گزارش تازه سیگر دیدگاههای گوناگون ارایه میکنند.
میر شکیب میر، آگاه مسایل اقتصادی گفت: بستههای نقدی که از سوی سازمان ملل به افغانستان انتقال مییابد، تاثیرات قابل توجهی بر ثبات قیمتها، نرخ تبادله و حل مشکل نقدینگی در کشور داشته است.
عبدالغفار نظامی، آگاه مسایل اقتصادی، گفت: ببینید سیگر همیشه قسمی گزارش را نشر میکند که یک اندازه کوچک در آن حقیقت است و کتمان حقیقت نیز در ان میشود و گزارش را نشر میکند.
براساس آمار سیگر، در سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳، سازمان ملل متحد مجموعاً ۳.۶ میلیارد دالر را بهصورت نقدی به افغانستان منتقل کرده که هر سال حدود ۱.۸ میلیارد دالر بوده و این مبالغ در حسابهای تعیینشده سازمان ملل در بانکهای خصوصی نگهداری شده است.
آژانس خبری پامیر