نشست وزیران خارجه کشورهای عضو سازمان همکاریهای اقتصادی (اکو) قرار است به تاریخ دوازدهم و سیزدهم قوس به میزبانی مشهد برگزار شود.
وزارت خارجه ایران اعلام کرده است که بر اساس تصمیم دبیرخانه اکو، از امارت اسلامی برای شرکت در این نشست دعوت نشده است.
تا اکنون امارت اسلامی در این مورد اظهار نظری نکرده است.
سخی احمد پیمان معاون اول اتاق صنایع و معادن گفت: اکثر کشورها خواهان این است که برای روابط و همکاریهای اقتصادی پایدار بیشتر با منطقه که افغانستان هم جز منطقه است، بعضی از کشورها طرفدار این است که افغانستان باید اشتراک داشته باشد. هنوزهم بحثهای سیاسی ممکن است که دلیل عدم دعوت افغانستان در این نشست باشد.
به گفته وزارت خارجه ایران، مهمترین موضوعات مورد بحث در این نشست گسترش همکاریهای درونمنطقهای در حوزههایی مانند حملونقل، محیط زیست و گردشگری خواهد بود.
شماری از آگاهان مسایل اقتصادی بر این باورند که حضور نماینده افغانستان در نشستهای اقتصادی منطقه در شرایط کنونی بسیار حایز اهمیت است.
شمسالرحمن احمدزی آگاه مسایل اقتصادی گفت: باید در این نشست سازمان اکو که برگزار میشود از نماینده امارت اسلامی دعوت میشد.
عبدالنصیر رشتیا آگاه دیگر مسایل اقتصادی گفت: افغانستان هم عضو برجسته سازمان اکو است و بدون همکاری افغانستان، این سازمان نمیتواند به اهدافی که از قبل تعیین کرده برسد؛ چون افغانستان در یک موقعیتی قرار دارد که میتواند نقطه اتصال میان کشورهای عضو باشد.
سازمان همکاریهای اقتصادی (اکو) در سال ۱۹۸۵ توسط ایران، ترکیه و پاکستان با هدف تقویت همکاریهای اقتصادی، تجاری و فرهنگی میان کشورهای عضو تأسیس شد.
این سازمان در سال ۱۹۹۲ گسترش یافت و کشورهای افغانستان، آذربایجان، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبیکستان نیز به عضویت آن درآمدند.
اکو اکنون ۱۰ عضو دارد و یکی از نهادهای مهم همکاریهای منطقهای در آسیای مرکزی و غربی به شمار میرود.
آژانس خبری پامیر