بیستوهشتمین نشست شورای وزیران خارجه عضو سازمان همکاریهای اقتصادی یا اکو در شهر مشهد ایران پایان یافت.
در نشست شورای وزیران خارجه اکو موضوعاتی چون تجارت، انرژی، حملونقل، پایداری محیط زیست و رشد اقتصادی پایدار به بحث گرفته شده است.
این نشست بی حضور نمایندهای از امارت اسلامی در ایران پایان یافت.
سراجالدین مهرالدین وزیر خارجه تاجیکستان در این نشست گفته است که افغانستان به عنوان عضو اکو میتواند نقش مهمی در توسعه اقتصاد و ایجاد انسجام بیشتر منطقه ایفا کند.
یک رسانه ایرانی به نقل از سراجالدین مهرالدین در این باره نوشته است: فکر میکنیم این کشور حوزه اکو میتواند نقش بسزایی در توسعه اقتصاد و منطقه برای ایجاد انسجام بیشتر ایفا کرده و به اجرای طرحهای ارتباطی چندجانبه و سرمایهگذاری بسیار راهبردی برای آینده کمک کند که تاجیکستان از این موضوع حمایت میکند.
وزارت خارجه امارت اسلامی در مورد عدم حضور شان در نشست سازمان همکاری اقتصادی اظهارنظر نکرده؛ اما برخی آگاهان مسایل اقتصادی به این باور اند که بی حضور نماینده از کشور، این نشست سودی به افغانستان نخواهد داشت.
عبدالغفار نظامی آگاه مسایل اقتصادی میگوید: افغانستان، مرکزی در جهان است که کشورها به شکل مستقیم یا غیرمستقیم میخواهند در افغانستان حضور داشته باشند؛ اما برای پیشرفت اقتصادی افغانستان، به این کشور فرصت نمیدهند و مسوولیت تطبیق و یا تمویل پروژههای بزرگ اقتصادی را در افغانستان به عهده نمیگیرند.
شمسالرحمن احمدزی یکی دیگر از آگاهان مسایل اقتصادی گفت: باید نمایندهای از افغانستان در این نشست حضور میداشت. افغانستان یکی از کشورهای است که در حال حاضر روابط خود را با جهانیان در بخشهای اقتصادی و بازرگانی گسترش میدهد و اگر در این نشست نمایندهای از امارت اسلامی میبود، نتایج این نشست مثبت میبود و میدانستیم که در این نشست روی کدام موارد بحث شده است.
سازمان همکاریهای اقتصادی (اکو) در سال ۱۹۸۵ از سوی ایران، ترکیه و پاکستان تأسیس شد و در سال ۱۹۹۲ گسترش یافت و کشورهای افغانستان، آذربایجان، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبیکستان نیز به عضویت آن درآمدند.
اهداف و ماموریتهای این سازمان شامل تقویت و توسعه همکاریهای اقتصادی و بازرگانی میان کشورهای عضو، ایجاد زمینههای مناسب برای همکاری در زمینههای مختلف از جمله کشاورزی، انرژی، حملونقل و ارتباطات، ارتقای سطح زندگی مردم و کاهش فقر در منطقه است.
در بیستوهشتمین نشست وزیران خارجه سازمان اکو، دبیرکل این سازمان، وزیران خارجه کشورهای ایران، ترکیه، ترکمنستان، قزاقستان، پاکستان، ازبیکستان، قرقیزستان، آذربایجان و تاجیکستان حضور داشتند و قرار است بیستونهمین نشست شورای وزیران خارجه اکو در سال ۲۰۲۵ در قزاقستان برگزار شود.
آژانس خبری پامیر