عالمان دینی و بزرگان قومی در ننگرهار در یک گردهمآییای خواستار جلوگیری از بد دادن دختران، کاهش مصارف طویانه، و محدود کردن هزینههای سنگین در مراسم عروسی و سوگواری شدند.
آنان برای اجرای این تصمیم یک کمیسیون ویژه و قطعنامهای ۱۹ مادهای را نیز ایجاد کردهاند.
عبدالمحمد بزرگ قومی گفت: دختران نباید در بدل خصومتها داده شوند و ولور نیز نباید پرداخت شود. عقد نکاح باید در خانه پدر عروس صورت گیرد، زیرا اگر داماد به خانه پدر زن خود بیاید، باید بهخوبی شناخته شود. همچنین ولور نباید کمتر از ۲۰ هزار افغانی باشد.
دین محمد بزرگ قومی افزود: در مورد هزینههای مربوط به خیرات، مراسم عروسی، و مخارج مربوط به سوگواری صحبت شد. توافق شد که دیگر هزینههای اضافی صورت نگیرد و تمامی مشکلات بهصورت جمعی تصمیمگیری شود.
باشندگان محلی و بزرگان قومی برای عملی کردن این تصمیم، کمیسیونی ویژه متشکل از علما و بزرگان قومی در سطح ولسوالی ایجاد کردهاند.
محمود جان آغا بزرگ قومی گفت: برای اجرای این تصمیم، کمیسیون ویژهای ایجاد شده است که اگر کسی از این توافقات سرپیچی کند، کمیسیون در همان زمان تصمیم لازم را اتخاذ خواهد کرد.
فضلالربی بزرگ قومی نیز اظهار داشت: ولور باید کاملاً حذف شود. در مراسم عروسی، باید تعداد مهمانان محدود شود و از پختن غذاهای بیش از حد جلوگیری شود.
نصرت کوچی ولسوال سرهرود گفت: بزرگان قریهها، علما، و ریشسفیدان به این توافق رسیدهاند و مردم را قانع کردهاند که رسوم ناپسند را کنار بگذارند. مردم نیز تعهد کردهاند که به این تصمیم احترام بگذارند.
عالمان دینی تاکید دارند که برای پیشرفت اجتماعی و اصلاح مردم باید از رسوم ناپسند و پرهزینه جلوگیری شود.
افغان مجاهد عالم دینی در ننگرهار گفت: این هزینههایی که در مراسم عزا و عروسی انجام میدهیم، هم خلاف احکام شریعت است و هم از اصول انسانی خارج است. این کارها معمولاً منجر به بدهکاری میشود.
اسلامالدین یکی از باشندگان سرهرود نیز اظهار داشت: متاسفانه ولور در کشور بسیار بالا رفته است و از توان جوانان خارج است. به همین دلیل، بسیاری از آنها مجبور میشوند به کشورهای دیگر مهاجرت کنند.
این گردهمآیی اجتماعی در حالی برگزار شده است که پیشتر رهبر امارت اسلامی نیز فرمانی برای پایان دادن به رسوم ناپسند و پرهزینه صادر کرده بود.
آژانس خبری پامیر