بیستوپنجم ماه اپریل با روز جهانی مبارزه با بیماری مالاریا برابر است.
همزمان با این روز، سازمان جهانی بهداشت گفته است که افغانستان از لحاظ شمار مبتلایان به این بیماری در رده پنجم قرار دارد.
نایبالله صافی نماینده سازمان جهانی بهداشت در افغانستان همچنان گفته است که شمار جان باختهگان این بیماری در افغانستان به صفر رسیده؛ اما در سال ۲۰۲۳ میلادی بیش از ۱۸۰هزار واقعه مثبت مالاریا در کشور به ثبت رسیده که به تناسب سال ۲۰۲۱ میلادی، ۱۰۹ درصد افزایش را نشان میدهد.
آقای صافی افزود: «در سال ۲۰۲۳ در افغانستان، بیش از ۱۸۰هزار واقعه مالاریا ثبت شده است که نسبت به سال ۲۰۲۲، سی درصد و نسبت به سال ۲۰۲۱، ۱۰۹ درصد افزایش را نشان میدهد.»
در همین حال عبدالولی حقانی معین وزارت صحت عامه گفته است که بیش از ۹۱ درصد واقعات مالاریا در زون شرق کشور ثبت شده است.
عبدالولی حقانی افزود: «۹۱ اعشاریه ۲ درصد در ولایتهای شرقی یعنی ننگرهار، کنر، لغمان، نورستان، پکتیکا و خوست ثبت شده است.»
همزمان با این اداره توسعه سازمان ملل متحد از اختصاص یافتن بودجه از سوی صندوق جهانی بهمنظور پیکار با بیماری مالاریا در افغانستان تا سال ۲۰۲۶ میلادی خبر داده است.
در سویی دیگر اداره توسعه سازمان ملل متحد در کنار اطمینان از ادامه کمک های این نهاد گفته که بودجه از بهر مبارزه با بیماری مالاریا در افغانستان تا سال ۲۰۲۶ میلادی نیز از صندوق جهانی گرفته شده است.
احمد ولی صدیقی نماینده اداره توسعه سازمان ملل در افغانستان افزوده است که نزدیک به پنج میلیون دالر پول اضافی نیز برای کنترول و مبارزه با بیماریهای چون ایدز و توبرکلوز نیز به افغانستان اختصاص داده شده است.
آقای صدیقی افزود: «برای سه سال، از ۲۰۲۴ تا ختم ۲۰۲۶ بودجه صندوق جهانی را برای کنترول مالاریا جذب کردیم.»
بر بنیاد آمار های وزارت صحت عامه، ۴هزار ۹۰۰ شفاخانه و مرکز درمانی برای درمان و وقایه بیماری مالاریا در سراسر کشور فعالیت دارند.
آژانس خبری پامیر