صندوق پشتیبانی از کودکان سازمان ملل متحد یا یونیسف در گزارشی گفته است که بیش از ۲۴ درصد کودکان بین پنج تا هفده سال در افغانستان با اضطراب روبهرو اند و نزدیک به ۱۵ درصد دیگر هم افسردگی دارند.
جنگ و ناامنی، مهاجرات، آواره شدن خانوادهها، رویدادهای طبیعی، فقر و ممنوعیت آموزش بر دختران از علتهای افسردگی و اضطراب کودکان در این گزارش گفته شدهاند.
یونیسف افزوده است: «ادامه و گسترش این چالشها فکتورهای محدودکننده بر آموزش دختران است. امید آنان برای اشتغالزایی و آینده بهتر را محدود میکند. در کنار آن، دسترسی آنان به خدمات اولیه از جمله خدمات بهداشتی و رواندرمانی را کم میکند.»
در جریان سالهای متمادی، کودکان کشور به علتهای گوناگون صدمههای روحی و روانی دیدهاند؛ اما شاید دختران بیشتر پسران در این مدت آسیبپذیر بودهاند.
در حال حاضر، بازماندن از آموزش و ترس از آینده ناروشن از نگرانیهای دیگر نزد دختران در افغانستان است.
مطهره دانشآموز صنف هشتم گفت: «زیاد در زندگیم تاثیر منفی بوجود آورد؛ بهخاطریکه زیاد خوش داشتم تحصیل کنم و برای جامعه خدمت کنم.»
عایشه دانشآموز صنف هشتم میگوید: «واقعا ناراحت کننده است و من بسیار ناراحت بودم. در یک گوشه خانه نشسته بودم و با کسی گپ نمیزدم.»
و اما در نزد پسران در کشور، فقر و ناچاری از دغدغههای بزرگ آنان بهشمار میرود؛ چالشی که پسران را با گذشت هر روز، آسیبپذیرتر میسازد.
شریف که از بام تا شام سرگرم کار است تا برای دسترخوان خانواده خود نان تهیه کند، گفت: «اینجا آمدیم که کار کنم. در خانه دوازده نفر هستیم و یک پدرم کار میکند. من همینجا کار میکنم و هفته پنجاه روپیه میدهد.»
تهمینه قادری روانپزشک گفت: «شخصیت یک کودک در پنج سالهگی، هشتاد و پنج درصد تکمیل میشود. ببینید ما اگر یک انسان که پنج سال دارد او را ما کودک خطاب میکنیم هشتاد پنج درصد شخصیت او تکمیل میشود چی منفی چی مثبت این از طرف فامیل گذاشته میشود پس فامیل آگاه باشد که این ها را درست تربیت بکند
بر بنیاد این گزارش، صندوق پشتیبانی از کودکان سازمان ملل متحد همچنان گفته است که در سال جاری میلادی به سه اعشاریه شش میلیون کودک در افغانستان زمینه مراقبتهای بیشتر با سلامت روان و پشتیبانی روانی اجتماعی را ایجاد خواهد کرد.
آژانس خبری پامیر