بر بنیاد یک گزارش اتحادیه اروپا، هر دو ساعت یک مادر در افغانستان به علت بیماریهای قابل پیشگیری بارداری و زایمان جان میدهد.
این اتحادیه افزوده است که افغانستان یکی از بالاترین آمارهای مرگومیر مادران و کودکان را در جهان دارد و تنها ۱۰ درصد از زنان به خدمات اولیه بهداشتی دسترسی دارند.
در گزارش آمده است: افغانستان با چالشهای قابل توجهی در ارایه خدمات بهداشتی، بهویژه برای خانمها، جوانان و کسانی که در مناطق محروم زندگی میکنند، مواجه است. خدمات ابتدایی بهداشتی تنها برای ۱۰ درصد از زنان قابل دسترس است. میزان مرگومیر مادران و نوزادان از بالاترین آمارهای مرگومیر در جهان است. هر دو ساعت یک مادر بهخاطر عوارض قابل پیشگیری در جریان بارداری و زایمان جان خود را از دست میدهد و ۲۵ درصد زنان در مناطق صعبالعبور و کمخدمت زندگی میکنند.
عبدالفتاح نیازی پزشک گفت: واقعا بخش بهداشت در افغانستان بعضی مشکلات دارد، چون دولت به اندازه که لازم است رسیدگی نکرده، بناء کمکهای این نهادها به افغانستان نیاز است.
در این گزارش همچنان آمده است که اتحادیه اروپا برای کمک به مردم افغانستان جهت دسترسی مادران به خدمات بهداشتی، ۱۵ میلیون یورو کمک کرده و ۱۶ میلیون یورو نیز برای بیماریهای غیرساری همچون سرطان به صندوق جمعیت سازمان ملل متحد فراهم ساخته است.
با این حال، شماری از پزشکان میگویند که مردم افغانستان، بهویژه در مناطق دوردست، برای مقابله با بیماریهای مختلف به کمکهای بیشتر جهانی نیاز دارند و تداوم کمکهای جامعه بینالمللی در زمینه بهداشت را حیاتی میدانند.
غلام فاروق رسولی پزشک گفت: مردم افغانستان نیاز به کمکهای صحی داشتند و هنوز هم بعضی ولایتها به کمکهای بیشتر نیاز دارند، از این خاطر نمیتوانند برخی از امراض را تشخیص بدهند.
وزارت صحت عامه تا اکنون در این باره اظهار نظری نکرده است؛ اما پیشتر در خصوص مرگومیر مادران و نوزادان گفته بود که برای ارایه خدمات بهداشتی به همهی شهروندان، بهویژه مادران و نوزادان، ۳۵۰ مرکز بهداشتی در دو سال گذشته در کشور ایجاد شده است.
آژانس خبری پامیر