حسن عباس کارشناس پاکستانی اظهار داشت در دهه ۹۰ میلادی، پاکستان، عربستان و امارات متحده عربی، حکومت طالبان را به رسمیت شناختند، اما در این دوره، طالبان با کشورهایی چون ازبکستان، چین، روسیه، امارات و قطر روابط نزدیکی برقرار کرده است.
نویسنده کارشناس نویسنده کتاب بازگشت طالبان افزود حضور دیپلماتهای متعدد در افغانستان نشان میدهد طالبان دیگر به پاکستان نیازمند نیستند.
عباس افزود از نظر سیاسی و دیپلماتیک وابستگی طالبان به پاکستان کاهش یافته است، اما از لحاظ اقتصادی، این وابستگی همچنان پابرجاست.
وی با اشاره به اینکه کالاهای تجاری از طریق بندر کراچی به افغانستان وارد میشوند، افزود: پاکستان نیز به دلیل منافع تجاری، خواهان ادامه این تعاملات است.
این کارشناس پاکستانی با اشاره به بحران اقتصادی پاکستان ادامه داد: طالبان نیز به خوبی از نقطه ضعفهای اقتصادی پاکستان آگاه است.
به گفته عباس، منافع طالبان و پاکستان از نظر امنیتی و اطلاعاتی در تعارض است؛ درحالیکه در گذشته طالبان از نظر اطلاعاتی به پاکستان وابسته بودند.
وی با اظهار اینکه روابط طالبان با پاکستان روز به روز تیرهتر میشود، در پاسخ به سوالی درباره دستیابی پاکستان به «عمق استراتژیک» در افغانستان گفت: این ایده در پاکستان به یک شوخی تبدیل شده و میگویند این طالبان است که به عمق استراتژیک در پاکستان دست یافته است.
کارشناس پاکستانی اشاره کرد، در گذشته دولتهای افغانستان پاکستان را به تشدید ناامنی در این کشور متهم میکردند، اما اکنون معادله معکوس شده و پاکستان، طالبان را به حمایت از گروههای مخالف خود متهم میکند.
عباس همچنین تصریح کرد پاکستان اکنون از بازی افغانستان کنار گذاشته شده است، درحالیکه کشورهای قطر، چین، آسیای مرکزی و امارات قراردادهای بزرگ را در افغانستان به دست میآورند.
آژانس خبری پامیر