سرپرست وزارت ترانسپورت و هوانوردی و جنک اونال، سفیر ترکیه در افغانستان درباره فعالسازی راه لاجورد گفتوگو کردهاند.
سفیر ترکیه در این دیدار گفته است که تلاش میشود تا سهولتهای بیشتر در بخش حملونقل زمینی میان افغانستان و ترکیه فراهم شود.
امامالدین احمدی سخنگوی وزارت ترانسپورت و هوانوردی درباره این دیدار گفت: چندی قبل یک نشست در باره بازگشایی راه لاجورد در ترکیه برگزار شده بود. نتایج آن نشست باید تعقیب شوند و برای حمل و نقل از این راه باید زمینه مساعد شود.
موافقتنامه بازرگانی و ترانزیتی راه لاجورد میان نمایندگان کشورهای افغانستان، ترکمنستان، آذربایجان، ترکیه و گرجستان در سال ۱۳۹۶ خورشیدی به امضا رسید؛ اما تا اکنون از این مسیر استفاده نشده است.
راه ترانزیتی لاجورد از دو بندر؛ تورغندی در هرات و آقینه در فاریاب آغاز میشود و با گذشتن از بندر ترکمنباشی ترکمنستان، شهر باکوی آذربایجان، منطقه تفلیس گرجستان و استانبول ترکیه در نهایت به مرزهای اروپا میرسد. کارگیری از راه لاجورد افغانستان را از وابستهگی به کشورهای همسایه رهانیده و آن را به بزرگترین راه ترانزیتی در منطقه مبدل میکند.
میرویس حاجیزاده، بازرگان درباره اهمیت این راه گفت: این راه از اینکه ده سال و یا پنج سال بعد آغاز شود، نیاز است که فعلا و به سال آینده همه چیز روی دست گرفته شود تا تاجر مال خود را صادرات کرده بتواند زیرا راه لاجورد یک راه مطمین است.
سهولتهای ترانزیتی، گمرکی و ایجاد زیربناهای حملونقل میان کشورهای شامل راه لاجورد، بهبود خدمات حملونقل در این کشورها و نیز حل مشکلات در بندرهای آبی و خشکه از مواردیاند که در موافقتنامۀ ترانزیتی و بازرگانی لاجورد گنجانیده شدهاند.
در سوی دیگر اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان راه لاجورد را در توسعه روابط بازرگانی و ترانزیتی مهم میداند و میگوید که این مسیر کوتاهترین و کم هزینهترین راه ترانزیتی برای کالاهای بازرگانی افغانستان و کشورهای آسیایی است. این اتاق میافزاید که حملونقل کالاها در این راه بیشتر از طریق راهآهن صورت خواهد گرفت و کارگیری از این راه به سود تمام کشورهای منطقه خواهد بود.
خانجان الکوزی عضو هیات مدیره اتاق تجارت و سرمایهگذاری گفت: اگر از اهمیت این راه بگوییم، اهمیت این راه فوق العاده است، نزدیک است و ما میتوانیم به آسانی از این راه به اروپا برسیم.
پروژه راه لاجورد یکی از طرحهای مهم توسعۀ بازرگانی در افغانستان و منطقه گفته میشود که بر بنیاد آن، کالاهای افغانستان از این راه مصوون، در وقت کم و با هزینههای مناسب به اروپا خواهد رسید.
آژانس خبری پامیر