آمارها نشان میدهند که در یک سال پسین بیش از ده حمله انتحاری و انفجاری در سراسر کشور رخ داده که ۴۰ نفر در این حملهها کشته شدند و ۱۳۰نفر دیگر زخمی شدهاند.
این حملههای در ولایتهای بغلان، بدخشان، بلخ و کابل رخ دادهاند.
اما امارت اسلامی که تامین امنیت را یکی از دستآوردهای حکومت سرپرست در کشور میداند، میگوید که تلاش میشود تا از رویدادهای ضد امنیت بیشتر از پیش جلوگیری شود.
حمله بر وزارت خارجه امارت اسلامی در هفتم ماه حمل، حمله بر سرپرست ولایت بدخشان در شانزدهم جوزا، انفجار در مراسم فاتحهخوانی معاون والی بدخشان در هجدهم جوزا و حمله بر تکیهخانه امام زمان در شهر پلخمری در بیستویکم میزان از برجستهترین رویدادها به حساب میآیند.
مولوی محمد یعقوب مجاهد سرپرست وزارت دفاع در نشست خبری کمیسیون امور امنیتی و تصفیوی که در ماه جدی ۱۴۰۲ برگزار شد، از حضور جنگجویان تاجیکستانی و پاکستانی در رویدادهای ضد امنیتی در افغانستان سخن گفت و افزود که در جریان عملیاتهای آنان در بیش از دو سال پسین، چندین تن از این جنگجویان کشته و دهها تن دیگر بازداشت شدهاند.
مولوی محمد یعقوب مجاهد گفته بود: «حملههای که در افغانستان در مسجدها، خانقاهها و بر عالمان دین و گردهماییهای مردم صورت گرفته، در تمامش از شهروندان خارجی بهویژه از شهروندان تاجیکستان کار گرفته شده بود.»
عبدالمتین قانع سخنگوی وزارت داخله درباره این رویدادها گفته است: «در اکثر ولایتهای کشور هیچ رویداد امنیتی صورت نگرفته است. حتی در ولایتهای درجه یک هم، حتی یک رویداد امنیتی در سال گذشته نداشتیم.»
بر بنیاد یافتهها در سال ۱۴۰۱ در دوازه رویداد ضد امنیت دستکم ۱۱۰ نفر کشته شدند و ۲۷۰ نفر دیگر زخم برداشته بودند.
تنشهای مرزی از مسایلی دیگر اند که در سال ۱۴۰۲ همچنان وجود داشت. این تنشها بیشتر با ایران و پاکستان رخ دادند، امارت اسلامی باری در پیوند به این درگیریها گفته بود که تمامی درگیریهای مرزی نخست از سوی کشورهای همسایه آغاز شدهاند وحکومت سرپرست هیچ گاهی خواهان تخریب روابط با همسایهها نیست.
در تازهترین رویداد، جنگندههای پاکستانی یک روز پیش بخشهای از ولایتهای پکتیکا و خوست را بمباران کردند و نیروهای مرزی دو کشور بازهم با یکدیگر به درگیری پرداختند.
پاکستان ادعا کرد که در این رویداد جنگجویان تحریک طالبان پاکستانی را آماج قرار داده و امارت اسلامی از کشته شدن هشت غیرنظامی بهشمول کودکان و زنان در این حملهها خبر داد.
حمدالله فطرت معاون سخنگوی امارت اسلامی در باره واپسین حملههای هوایی پاکستان گفته است: «امارت اسلامی افغانستان حملههای پاکستان را به سختترین الفاظ محکوم میکند و این اقدام ناسنجیده را تجاوز بر حریم افغانستان میداند.»
در جریان یک سال گذشته پاکستان همواره ادعا کرده است که حکومت سرپرست به جنگجویان تحریک طالبان پاکستان یا تیتیپی در بخشهای خط فرضی دیورند جا داده است؛ مسالهی که امارت اسلامی همواره آن را رد کرده است.
آصف علی درانی نماینده ویژه پاکستان برای افغانستان در بیستم عقرب گفته است: «صلح در افغانستان به یک کابوس برای پاکستان مبدل شده است. چون افرادی که در داخل افغانستان پناهگاه دارند، آنان این حملهها را انجام میدهند، چنانچه نخستوزیر نیز بهگونهی درست به آن اشاره کرد که پس از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان، حمله در پاکستان ۶۵ درصد افزایش داشته است.»
اما کشورهای جهان و سازمان ملل متحد در برابر پیکار امارت اسلامی با موارد مخدر دیدگاههای گوناگون داشتند. سازمان ملل با نشر گزارشی کاهش تولید، پروسس و قاچاق مواد مخدر از سوی امارت اسلامی را ستود؛ اما آژانس کنترول مواد مخدر تاجیکستان در ماه دلو ادعا کرد که هیچ کاهشی در حَجم قاچاق مواد مخدر از افغانستان به آن کشور به ثبت نرسیده است.
ایران نیز چندین بار از قاچاق مواد مخدر از افغانستان ابراز نگرانی کرد.
شورای امنیت نیز در ماه دلو ۱۴۰۲ از حضور گروههای هراسافگن بهشمول داعش در افغانستان ابراز نگرانی کرد. ولادیمیر ورونکوف معاون دبیرکل سازمان ملل متحد در امور مبارزه با تروریزم و نماینده ایالات متحده امریکا در شورای امنیت از امارت اسلامی خواستند تا پیکار در برابر گروههای هراسافگن به ویژه داعش را روی دست گیرد.
امارت اسلامی در واکنش به این گفتهها تاکید کرد که داعش در افغانستان شکست خورده است.
آژانس خبری امیر